Utolsó frissítés: 2014-09-02

A hajhullás okai és kezelése a kopaszodás elkerülésére

a hajhullás rengeteg hajszálat hagyhat a fésűn A haj növekedését legegyszerűbb egy kerthez hasonlítani: megvan a saját körforgása és ökoszisztémája. Bármi, ami ezt a természetes rendet megzavarja vezethet hajhulláshoz. Ilyen dolgok például a gyógyszerek, a fertőzés, a betegség vagy az egyes vegyszerek. Bár a hajhullás leginkább a férfiakat érinti, a nők legalább annyira hajlamosak a hajhullásra, vagy az elvékonyodó hajvégekre. Náluk ez leginkább 50-60 éves korukban jelentkezik, de tulajdonképpen bármely életkorban előjöhet, többféle okból kifolyólag. 
Légy még szexibb!

Raspberry Ketone Max

Raspberry Ketone Max fogyókúrás tabletta

Természetes testzsír csökkentés. Málna és semmi más!

Megnézem

Slimfit

slimfit fogyókúrás kiegészítő

Akár 6,7 kg fogyás egy hónap alatt koplalás nélkül.

Megnézem

Természetes hajnövesztés

A haj növekedésének 3 fázisa van: A hajkorona nagy része, nagyjából 90%-a anagén, azaz növekedési fázisban van. Ez a fázis 2 és 8 év között mozog, míg az ezt követő átmeneti fázis mindössze 2-3 hétig tart. Az átmeneti fázis alatt a hajtüsző zsugorodni kezd. Az utolsó, nyugalmi fázis, melyben a haj pihen, 2 és 4 hónap közé tehető. Bármely adott pillanat pillanatban a hajszálaknak csupán a 10%-a van átmeneti vagy nyugalmi fázisban. A haj évente 14-18 centit nő.

A hajhullás egészséges mértéke:

Egy átlagos ember naponta 50-100 hajszálat veszít az Amerikai Dermatológiai Intézet adatai szerint, amikor pedig hajat mos akár 250-et is. A hajmosás elkerülése azonabn hatástalan a hajhullás ellen, ugyanis ezeket a hajszálakat mindenképp el fogod veszíteni. A hajhullás jele a nőknél, ha reggel úgy kelnek, hogy a párnájukon a szokásosnl is több hajszál van, vagy ha fésülködés után a szokásosnál több hajszál marad a fésű fogai közt. Míg a férfiak leginkább a homlokukon, vagy a fejtetőn kopaszodnak, a nők leggyakrabban a fejtető első és második egyharmada közötti területen. A hajat hátra hajtva ezen a területen egyre inkább előbukkan a fejbőr azoknál, akiknél megindult a kopaszodás. A hajhullás megállapítására egy orvos türelmes számolgatás helyett általában inkább vértesztet használ, amivel megállapítja jelen van e a szervezetben bármilyen autoimmun betegség, vagy fellépett-e működési rendellenesség.

A hajhullás leggyakoribb okai a nőknél

Örökletes hajhullás:

A nők esetében a hajhullás a fejtetőn jelentkezik

A nőknél a hajhullás leginkább a fejtetőt érinti
A hajhullás diagnosztizálásának egy másik módja a páciens elemzése: ha a családban előfordul kopaszodás a nagymama, az anyuka vagy a közeli rokonok esetében, az intő jel lehet. A fejtető kinagyítása elárulhatja, ha a hajhagymák mérete váltakozó, azaz némelyik vékonyabb, némelyik pedig vastagabb. E két tényező együttes megléte elég biztos jele az örökletes hajhullásnak. Az örökletes hajhullás a nőknél a kopaszodás egyik leggyakoribb oka, közel a nők felét érinti, és bár a legtöbb esetben csak 50-60 éves kor körül jelentkezik, bármely életkorban felütheti a fejét, akár a tizenéves időszakban is. Normál esetben egy hajhagyma elvesztésekor egy új hajhagyma pótolja azt, ám azoknak a nőknek az esetében, akiknél jelentkezik a hajhullás, az újabb hajhagyma mérete vékonyabb, mint az előzőé. Az egyre vékonyodó hajhagymák utánpótlása pedig végül leáll.

Orvosi tényezők:

Amennyiben a hajhullás hirtelen és váratlanul következik be, valószínűleg nem az öröklődés áll a háttérben, sokkal valószínűbb valamilyen megbetegedés, vagy egyéb orvosi eset. Ilyenkor leggyakrabban pajzsmirigy rendellenesség, autoimmun betegség vagy vérszegénység áll az eset hátterében, de jenetkezhet terhesség hatására is. Bár egyes források párhuzamot vonnak a menopauza és a hajhullás között, ezt a párhuzamot még nem sikerült hitelt érdemlően bizonyítani. Előfordulhat, hogy egészen egyszerűen mindkettő ugyanabban az életkorban jelentkezik. További okok lehetnek a sok stressz, a fizikai traumák, mint a hosszas megbetegedés vagy sebészeti beavatkozás, a hirtelen súlyvesztés, vagy a túl sok A vitamin bevitel. Ezeket az eseményeket általában egy-két héttel, de maximum hat hónappal követi a hajhullás, amennyiben kiváltják. Előfordulhat, hogy valaki teljesen tünetmentes egy műtét után, aztán pár hét múlva hirtelen, csomókban hullik ki a haja, ami nagyon ijesztő tud lenni.

Szülés utáni hajhullás:

A terhesség ideje alatt a szokásosnál több hajszál lép be a nyugalmi állapotba, ami a haj természetes életciklusának a része. Ez a jelenség nem elég ahhoz, hogy kopasz foltokat, vagy maradandó tüneteket idézzen elő, és a terhesség vége után nagyjából 3-4 hónappal általában megszűnik. Amennyiben még a terhesség ideje alatt lép fel megemelkedett mennyiségű hajhullás, az általában vitamin vagy ásványi anyag hiányból fakad. A terhesség ideje alatti megemelkedett hormonszint megóvja a hajszálakat attól, hogy kihulljanak, ám a szülés után a hormonszint csökken, így a haj egyszerre hullik ki, legtöbben ezt a jelenséget emlegetik úgy: terhesség utáni hajhullás.

A haj kezelése:

A hajhullás utolsó oka a nem megfelelő hajápolás, vagy hajkezelés lehet, végső soron a nők többsége befonja, vasalja, melírozza a haját, ami nem minden esetben tesz jót a hajszálaknak. Érdemes például elkerülni a túl sok fésülést, és a nedves haj erős szárítgatását törölközővel.

Mi lehet a megoldás?

Az estek többségében a hajhullás szerencsére megfordítható, például gyógyszeres kezeléssel. Minden esetben fontos azonban a dermatológus véleménye, minél hamarabb kezdődik ugyanis a kezelés, annál nagyobb esély van a pozitív eredményre.