Utolsó frissítés: 2014-08-23

A rosacea tünetei és kezelése

A rosacea bőrbetegség, egy felnőtt korban igen gyakori, az arcon megjelenő makacs elváltozás, melyet a gyenge érfalak okoznak. A felmérések szerint a világon az emberek 10%-a szenved valamilyen érfal betegségben.

A rosacea tünetei:

Jópár ember csak annyit vesz észre, hogy a bőre fokozottan érzékeny és hamar kipirul, például a krémek égetik az arcát. Az elváltozás súlyosbodásával a piros területek elnyúlnak az arcon, mint egy komolyabb leégésnél. A pirosodás, és a rosacea sok más tünete megjelenik, és elmúlik, a fő tünetek viszont állandóak: 
Légy még szexibb!

Raspberry Ketone Max

Raspberry Ketone Max fogyókúrás tabletta

Természetes testzsír csökkentés. Málna és semmi más!

Megnézem

Slimfit

slimfit fogyókúrás kiegészítő

Akár 6,7 kg fogyás egy hónap alatt koplalás nélkül.

Megnézem

A rosacea kialakulása:

Azt tudjuk, hogy a rosacea kialakulását számos tényező befolyásolja, úgy mint az öröklődés, egyéni hajlam, napsugárzás, emésztési rendellenesség, gyógyszerek hatása és környezeti tényezők, ám mégsem vagyunk tisztában a konkrét okokkal. Az arcban található hajszálerek tágulni kezdenek. Leginkább az arc azon részeit érinti, melyek könnyen kipirosodnak, és azoknál az embereknél jelenik meg, akik könnyen leégnek. A kitágult erek miatt a keringés lassul, a salakanyag nem tud megfelelően ürülni a bőrből, így elszaporodnak a baktériumok, és a rozácea súlyosabb eseteinél gyulladásos csomók is megjelenhetnek. Érzelmi tényezők, úgy mint a stressz és az idegesség erősítik a rozáceát, csakúgy mint a szél, a páratartalom változása, a fűszeres ételek fogyasztása vagy az alkohol.

A rozácea típusai:

Rosacea erythematosa :

A rosacea ezen fázisát fokozott bőrpír és az arc vörösödése jellemzi, ám ez csak ideiglenes állapot, a vörösödés idővel megszűnik. Az arcban futó vérerek dúzzadhatnak, vörösödhetnek, és égető, szúró fájdalom jelentkezhet az érntett területeken.

Rosacea teleangiectatica:

Ebben a stádiumban a vörösödés a bőrön már állandó, és pattanásos bőrre emlékeztető vörös, gyulladásos területek is kialakulnak. A gyulladásos terület gennyesedhet, feszítő, égető érzés jelentkezhet a bőrben.

Rosacea papulopustulosa:

Ez már egy igen előrehaladott állapot. Ebben az állapotban megvastagszik az arcbőr, gyulladt gennyes csomó alakulnak ki szerte az arcon, a rosacea által érintett területek pedig egészen a homlokig és a fülig terjedhetnek. A pórusok kitágulnak, a bár felülete szabálytalanná válik.

A rozácea kezelése:

A rozácea kezelése számos módon lehetséges, a tünetek komolyságának, és az érintett terület kiterjedésének függvényében. Olyan kezelési módszerek léteznek, mint antibakteriális lemosók, felszíni krémek, antibiotikumok , lézer- vagy fényterápia. Az enyhe rozácea kezelése nem szükséges, amennyiben az érintettet nem zavarja, míg a súlyosabb esetekben a rozácea kombinált kezelése vezethet eredményre.

Rosacea elleni krém:

Többféle rosacea krém létezik, melyekkel lehetséges a rosacea kezelése házilag.

Rosacea elleni krémek: Chrysanthellum krém:

A Chrysanthellum tartalmú krémek erősítik az érfalakat, így hatásosak rozácea kezelés céljából. Egy amerikai tanulmány, melyben 246 embert kezeltek 1% Chrysanthellum kivonatot tartalmazó krémmel naponta kétszer, míg egy másik csoportnak placebót adtak, azt mutatta, hogy a Chrystanthellum krémmel kezeltek állapota jelentősen többet javult, mint azoké, akik placebót kaptak.

Rosacea ellni krém: zöld tea kivonat

Egy másik 60 résztvevős tanulmányban egy zöld tea kivonatot tartalmazó rosacea krém került górcső alá, az előzőhöz hasonló lefolyású tesztben. A zöld tea kivonattal kezelt páciensek, csak úgy mint a Chrysanthellum esetében, jelentősen többet javultak, mint a placebóval kezeltek.