Utolsó frissítés: 2014-09-06

Biofilm a mellimplantátum körül.

sima felületű implantátum Dr Lauren Greendberg egy amerikai plasztikai sebész(nő), aki rendszeresen teszi közzé a legújabb plasztikai sebészettel kapcsolatos kutatásokat honlapján, ugyanis elkötelezetten hisz a páciensek megfelelő tájékoztatásában. Dr Greenbreg egyik legutóbbi bejegyzésében, a Plasztikai és Rekonstruktív Sebészeti Hírlap (szabad fordításban) cikkét értelmezte, melynek témája, hogy mitől alakul ki biofilm a beültetett mellimplantátum körül.
Légy még szexibb!

Breast Actives

Breast Actives

Szeretnél nagyobb melleket? Egy készítmény ami segíthet!!

Megnézem

Idol Lips

idol Lips ajak dúsító

Vastagabb ajkak egy pillanat alatt egyetlen mozdulattal!

Megnézem

Miért érdekes ez a mellplasztika szempontjából?

Mint mondja az implantátumokkal kapcsolatos egyik legnagyobb probléma az, amikor a körülöttük kialakult burok egyre csak szorul és vastagodik, aminek a hatására a mellek megkeményednek. A biofilm tulajdonképpen egy alacsony rendű baktérium fajta, mely a vastagodó burok egyik fő okozója. A baktériumok irritálják a műtéti heget, gyulladást okoznak, ami végül vastagabb hegekhez és megkeményedett mellekhez vezet. A cikk témája egy laboratóriumi mellplasztika kísérlet, melyben disznókba ültettek szilikon implantátumot, hogy jobban megértsék, mi is játszódik le valójában a szervezetben.

 

A kísérlet alakalmával sima és bordázott felületű implantátumokat is használtak, melyeket Staph Epi baktériummal szennyeztek (egy elég gyakori baktérium fajta a bőrön). Az implantátumokat 19 héten keresztül hagyták beültetve, majd újra kiszedték, hogy behatóan elemezzék a keletkezett burkot, és az elszaporodott baktériumokat.

Mire jutottak a kutatók a kioperált implantátumokból?

A kialakult burok méretében nem volt jelentős eltérés, és 66-ból 60 esetben találtak biofilmet az eltávolított implantátumon. A bordázott implantátumokon azonban nagyobb számban voltak jelen baktériumok, mint a simákon. A kutatók úgy gondolják tehát, hogy a sima felületű implantátumok esetében sokkal kisebb mértékben képződik biofilm.

 

Dr Greendberg kiemeli, hogy valós helyzetben egy orvos mindent megtesz, hogy elkerülje a fertőzést, és a baktériumokat a behelyezett implantátumokon. Külső és belső fertőtlenítőket alkalmaz, sőt még magát az implantátumot is fertőtlenítőbe áztatja. Hiányolja a cikkből a konkrét implantátum típust, ugyanis az egyes típusok eltérő mértékben bordázottak. Szerinte érdemes lenne a bordázottság mértékét is figyelembe venni egy újabb tanulmány alkalmával. A baktérium képződés gyorsasága azonban mit sem változtat azon a tényen, hogy legyen szó akár sima, akár pedig bordázott felületű implantátumokról, mihelyst a biofilm kialakult, szinte lehetetlen kontrollálni. Ilyenkor leggyakrabban eltávolításra kerül a beültetett implantátum.

Kapcsolódó cikkek:

 

Összes cikk a témában