Utolsó frissítés: 2014-08-23

Fehérje diéta: miért lehet káros, hogyan hatásos?

magas protein tartalmú étel A fehérje diéta hívei azt tartják, hogy ez az a típusú zsírégető fogyókúra, ami mellett nem kell magad halálra éhezned ahhoz, hogy megszabadulj a fölös kilóktól, és úgy tűnik, igazuk van. A magas fehérjetartalmú, egyben alacsony szénhidrát és zsír tartalmú étrend mellett nehezebben rakódnak le fölös kilók, és egyben fel is gyorsul a lerakódott zsírpárnák bomlása a szervezetben.

A fehérje jelentősége a szervezetben:

A fehérjék 20 féle különböző aminosavból épülnek fel. Az amino savak a fehérjék építő kövei, nélkülük nem lennének fehérjék, fehérjék nélkül pedig nem maradnánk életben. A protein a szervezet megfelelő működéséhez szükséges, ha az étrended megfelelő mennyiségben tartalmazza, szebb lesz a hajad, a bőröd, és a körmeiden is meglátszik. A szervezetnek 15-17%-a protein, amit a szervezet maga termel, szóval miért is fogyasszunk belőle extra mennyiséget? A 20 féle aminosavból, amiből a fehérjék felépülnek, a szervezet csak 11-et tud előállítani. A maradék 9 úgynevezett esszenciális aminosav, amit megfelelő étkezéssel kell a szervezetbe juttatni, vagy természetes fehérje turmix, étrend kiegészítő fehérje formájában a pótolni.

Hogyan segíthet a fehérje diéta a fogyásban?

A proteinben gazdag ételeknek általában kevés a kalória tartalma, viszont rendkívül táplálóak. Ez segíthet abban, hogy hamarabb jól lakj, és kevesebb kalóriát fogyassz. Oké, igazad van, ez így még kevés. A jó minőségű fehérjéket tartalmazó ételek elősegítik a glükagon nevű hormon termelődését a szervezetben. Ez a hormon az inzulin szerves ellentéte, és a fogyás elősegítéséért felelős. Miután étkezel, az étellel elfogyasztott cukrok lebontására inzulin termelődik a szervezetben, és eldönti, hogy a lebontott cukroknak milyen százalékát használja fel a szervezet működtetéséhez, és mennyit raktároz el belőlük rosszabb időkre. Igen: elraktároz, zsír formájában, minden olyan helyre, ahol nem szívesen látod, kialakítja a mindig elérhető saját energiaraktárait, a zsírpárnákat. Mindennek tetejében az inzulin éhségérzetet is okoz, régen a kóros étvágytalanságot is kezelték vele. Ezzel szemben a magas fehérje, alacsony zsír és szénhidrát tartalmú, fehérje diéta szempontjából hasznos ételek kevés cukrot tartalmaznak, így nincs rá szükség, hogy jelentős mennyiségű inzulin termelődjön, fokozza az éhségérzetet és elraktározza a fölös kalóriákat. A fehérje ellenben elősegíti a glükagon termelődését, ami megnyitja a kialakult zsírraktárokat, szabályozza az inzulin termelést, és elégeti a lerakódott kilókat. Hogyan? A szervezetnek szüksége van szénhidrátokra a működéséhez, hogy azok energiává alakulhassanak. Ha nem viszünk be megfelelő mennyiséget a táplálkozásunkkal, akkor nem tehet mást, mint hogy a zsírraktárakhoz nyúl, és elbontja azokat, hogy megfelelő mennyiségű energiát kapjon. Ezt a folyamatot nevezik ketózisnak. A megfelelő mennyiségű fehérje szint fenntartása a fehérje diéta segítségével azért fontos, mert az izmok fehérjékből épülnek fel, és ha ezeket pótoljuk, akkor csak a felesleges zsír bomlik el a szervezetből, az izmok nem. Ezért nem szabad éhezni. Amikor magas szénhidrát tartalmú ételeket fogyasztunk, a szervezetben hirtelen megugrik a vércukor, megjelenik az inzulin, hogy minél gyorsabban elbontsa a cukrokat. A szabad energia így rövid idő alatt vagy felhasználásra, vagy a raktárakba kerül, és ismét éhesek leszünk. Amikor fehérjéket fogyasztunk a táplálék feldolgozása egyenletes, mivel nem ugrik meg hirtelen az inzulin, mert a glükagon szabályozza azt a kis mennyiséget, amire az alacsonyabb cukortartalom mellett még szükség van. Tovább érezzük magunkat jóllakottnak, és a vércukor szintünk sem ingadozik. A glükagon így tulajdonképpen mérsékli az étvágyat, nem érzed magad állandóan éhesnek, és a szervezet megfelelő energia ellátása is megmarad. 
Légy még szexibb!

Raspberry Ketone Max

Raspberry Ketone Max fogyókúrás tabletta

Természetes testzsír csökkentés. Málna és semmi más!

Megnézem

Slimfit

slimfit fogyókúrás kiegészítő

Akár 6,7 kg fogyás egy hónap alatt koplalás nélkül.

Megnézem

A fehérje diéta és a szénhidrátok:

Szóval a szénhidrátok rossz, ártalmas dolgok, amiket ahogy csak lehet kerülni kell! Nos, ez így nem egészen igaz. A szervezetnek szüksége van szénhidrátokra! Az igazi különbség a rossz és a jó étrend között a szénhidrátok mennyiségében és minőségében rejlik. Szénhidrátok például a fehér kenyér, a tészták, a fehér rizs, a zöldségek és a gyümölcsök is. A lényeg, hogy míg az előbbiek feldolgozott, úgynevezett egyszerű szénhidrátok, melyeket a szervezet rosszul hasznosít, addig a zöldségek és a gyümölcsök komplex szénhidrátok, melyek hasznosak a szervezetnek, ráadásul rengeteg rostot és vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, amik szintén elengedhetetlen részei az egészséges táplálkozásnak. A fehérje diéta nem egy olyan fogyókúrás módszer tehát, ami azt jelenti, hogy nem ehetünk szénhidrátot. Az a fontos, hogy keményítőmentes, komplex szénhidrátokat fogyasszunk, a megfelelő mennyiségben. A fehérje diéta egy alacsony szénhidrát tartalmú diéta, nem pedig szénhidrát mentes diéta.

Ha ennyire jó a fehérje diéta, hogyan lehet mégis veszélyes?

A fehérje diéta nagyon sokáig megosztotta az orvosokat, ugyanis sokan egészségtelennek tartják, hogy megvonjuk a szénhidrátokat a szervezettől. Rengeteg tanulmány is született a témában, míg végül 2010-ben egy a Harvard School of Public Health által publikált, Bostontól Szingarpúrig terjedő tanulmány több mint 130.000 páciens 26 éven át figyelemmel kísért adatait hozta napvilágra. Ez egy valóban hosszú távú és kiterjedt tanulmány. A tanulmány érdekessége, hogy a fehérje diéta követőin belül külön csoportokat vizsgáltak: általánosan alacsony szénhidrát tartalmú diéta, alacsony szénhidrát tartalmú diéta sok állati fehérjével, alacsony szénhidrát tartalmú diéta sok zöldséggel. Az elhalálozások, és megbetegedések arányát vizsgálták. A kutatás a következő eredménnyel zárult: Hogy mi mindebből a tanulság? Nem elég csak az arányokra odafigyelni, ha a bevitt fehérje minőségét is figyelemmel kísérjük, és megpróbáljuk annak nagy részét növényi fehérjékből fedezni, akkor a fogyás mellett rengeteget javíthatunk az általános egészségi állapotunkon is.

Fehérje diéta étrend: miből mennyit?

A hangsúly tehát a fehérje diéta esetében is a kiegyensúlyozottságon van, azon, hogy mindenből a megfelelő mennyiséget és minőséget fogyasszuk, hiszen a mérleg is úgy van egyensúlyban, ha egyik karját sem terheljük túl. A szakemberek azt mondják, hogy ha nem végzel folyamatos edzést, akkor minden testsúly kilogrammodra naponta 0.8 gramm fehérjét kell számolnod: ez az egészséges mennyiség. Arról, hogy a naponta bevitt kalóriák hány százalékát kell, hogy fedezze ez a mennyiségű protein, megoszlanak a vélemények. Egy az American Journal of Clinical Nutrition által publikált fehérje diéta tanulmány szerint, amiben a résztvevők napi kalóriaadagjának 30%-át fedezték proteinből, 50%-át szénhidrátból, a maradék 20%-ot pedig zsírból, a résztvevők általános jó közérzetről számoltak be, kisebb éhségérzetről, és nem utolsó sorban súlyt veszítettek. Az állati és növényi fehérjékről szóló tanulmány tükrében fontos továbbá, hogy a fehérje diéta alkalmával elfogyasztott fehérjéket növényi fehérjékből próbáljuk pótolni. Sok hús fogyasztása a szív- és –érrendszeri betegségek kialakulása mellett, felelős lehet a rákos megbetegedésekért is. Célirányos rákkutatási tanulmányok szerint a vegetáriánusoknak 40%-kal kevesebb esélyük van a rákos megbetegedésekre, mint a sok húst fogyasztóknak. Ha nem tudunk kellő mennyiségű zöldséget fogyasztani, hasznos lehet növényi alapú természetes fehérje turmix, étrend kiegészítő fehérje vagy fehérje szelet.

Fehérje diéta variációk:

A fehérje diétát rengetegen továbbgondolták és sok diéta alapoz a magas fehérje alacsony szénhidrát bevitel kombinációra a súlycsökkenés elérése érdekében. Ilyenek például a South Beac, az Atkins diéta és a Dukan diéta.

A fehérje diéta és a diabétesz:

Végül pedig egy utolsó szó a diabéteszről. Mivel a fehérje diéta alapvetően belenyúl a szervezet inzulin termelésébe, ez a diétás módszer cukorbetegségben szenvedőknek mindenképpen csak orvosi felügyelet mellett ajánlott! Amennyiben orvos tanácsát kérik ki, valószínűleg inkább egy másik, alacsony zsírtartalmú, és csökkentett kalória bevitelű diétát fognak nekik ajánlani.