Utolsó frissítés: 2014-09-16

Atkins diéta mintaétrend: a kilenc fok

az Atkins diéta menüben található protein, szénhidrát és zsír is Az Atkins diéta, hivatalos nevén az Atkins táplálkozási megközelítés egy alacsony szénhidráttartalmú diéta, Robert Atkins nevéhez fűződik. Atkis még 1958-ban olvasott egy cikket, melyet felhasználva sikerrel küzdötte le saját túlsúlyát. A sikeres fogyást azután több Atkins diéta könyv követte, úgy mint: 
Légy még szexibb!

Raspberry Ketone Max

Raspberry Ketone Max fogyókúrás tabletta

Természetes testzsír csökkentés. Málna és semmi más!

Megnézem

Slimfit

slimfit fogyókúrás kiegészítő

Akár 6,7 kg fogyás egy hónap alatt koplalás nélkül.

Megnézem
Az újabb kiadásokba folyamatosan kerültek bele az újabb információk, melyeket Dr Atkins az évek alatt gyűjtött. A diétás recept könyvekkel kiegészített információs sorozat hatékonysága orvosilag bizonyított: a magas fehérje és alacsony szénhidrát tartalmú diéták valóban segítenek a súlycsökkentésben.

Az Atkins diéta lényege:

Az Atkins diéta lényege abban áll, hogy minimalizálja a szénhidrát fogyasztást, így arra ösztönzi a szervezetet, hogy a táplálékból felvett cukor helyett a szervezet saját zsírban tárolt energiáját égesse el. A zsírégetés folyamata, melyet ketózisnak hívunk, akkor kezdődik, mikor a szervezetben az inzulin szint alacsony: amikor a vércukor szint is alacsony. Ilyenkor kezdődik meg a zsírbontás. Az energiában dús szénhidrátok, mint a keményítő vagy a glükóz, megemelik a vércukor szintet, a rostok viszont mivel csak részben emészthetőek szinte alig befolyásolják azt. Míg a diéta legkorábbi leírásaiban a szerző viszonylag egyoldalú táplálkozást javasol, az újabb kiadású könyvekben elszakadtak az eredeti elmélettől, és optimális arányú zsír, fehérje és szénhidrát fogyasztást hirdetnek. Az Atkins diéta lényege a többi diétával szemben, mint például a fehérje diéta az, hogy a szénhidrát fogyasztást alacsonyan tartja, viszont az étrendben kellő mennyiségű fehérje és zsír található, így könnyebben betartható, mint egy alacsony zsírtartalmú diéta, ugyanis nincs jelen az állandó éhségérzet. A diéta ajánlása szerint az összes táplálék fajtából fogyasztandó ételnek, lehetőség szerint feldolgozatlan, nyers formából kell származnia (barna rizs, zöldésgek), melyeknek glikémiás indexe alacsony, ugyanakkor nem tiltja meg a magasabb glikémiás indexű ételeket sem, mint a fehér kenyér vagy a cukor. Az Atkins diéta a módszer atyja szerint segít a szívbetegségek leküzdésében is. Azon állítását miszerint a diabétesz ellen is hatásos, klinikai körökben nem fogadták el, és hivatalosan nem használják, mint diabétesz elleni terápiát.

Az Atkins diéta programja:

Atkins diéta: első fázis:

Az Atkins diéta első fázisa a legszigorúbb, azért, hogy gyorsan beindítsa a ketózist. Ebben a fázisban a szénhidrát bevitel minimálisra van korlátozva, a bevitt szénhidrát jelentős hányadát pedig olyan zöldségekből kell pótolni, mint brokkoli, aszparágusz, spenót, sütőtök, karfiol és paradicsom. Összesen 54 féle zöldséget enged meg az Atkins diéta, és minden étkezés mellé lehet fogyasztani húst, szárnyast, halat, kagylót vagy tojást, kemény és félkemény sajtokat, olíva olajat és vajat. Naponta 8 pohár víz elfogyasztása kötelező, az alkohol viszont szigorúan tilos az első fázisban. A koffein csak mértékkel engedélyezett, hogy ne okozzon alacsony vércukor szintet, és ne növelje az étvágyat. Naponta ásványi anyagok, és multivitamin kiegészítők fogyasztása ajánlott. Az első fázisban, az elfogyasztott élelmiszerekből naponta 20g zöldségekben előforduló cukor, legalább 100g zsír, és 150g fehérje elfogyasztása ajánlott. Az első fázisban a leggyorsabb a fogyás, joggal várhatsz heti 2-4kg súlyvesztést, ha mozogsz is a diéta mellé. Azt, hogy beindult a szervezetedben a ketózis, onnan tudod, hogy fémes íze van a szádnak, és a leheleted valamint a verejtéked édeskés szagú.

Második fázis: folyamatos súlyvesztés

A Dr Atkins diéta programjának második fázisában, a folyamatos súlyvesztés fázisában az elfogyasztott szénhidrát mennyisége folyamatosan növekszik minimális mértékben, heti 5 grammal (5 gramm tisztán), de csak addig, amíg a súlyvesztés megmarad. Ennek a fázisnak a célja, hogy meghatározza személyenként az optimális bevitelt, illetve azt, hogy mely ételek fogyaszthatóak az adott ember számára biztonsággal. Ez a fázis addig tart, amíg a testsúly 4,5kg-mal meg nem közelíti a kitűzött súlyt. A fázis első hetében az Atkins diéta menü olajos és egyéb magvakkal gyarapszik. Ezután a szénhidrát létrát követve jönnek a bogyós gyümölcsök, mint a málna és a szamóca. A létrának 9 foka van, melyeknek sorrendjét be kell tartani, de egyes fokok ki is hagyhatóak, ha valaki az adott fokon található ételt nem szeretné rendszeresen fogyasztani. A létra fokai: A hüvelyesek, és az afeletti fokokon található ételek csak az Atkins diéta menü fenntartó, legutolsó szakaszában fogyaszthatóak. Ebben a fázisban már megengedett az alkohol, de bele kell számolni a kalória fogyasztásba. Alkohol terén a száraz borok, és a rövid italok kedvezőbbek a fogyókúra szempontjából.

Harmadik fázis: Fenntartó előtti fázis

Ebben a fázisban a szénhidrát bevitel újra növekszik, az előbb felsorolt forrásokból. A fázis lényege, a kritikus szénhidrát bevitel megállapítása, melynél nem lép fel újra hízás. Ez a szénhidrát mennyiség már meghaladhatja azt a szintet, ami mellett megmarad a ketózis, ettől a szinttől már nem feltétel a ketózis fenntartása. Ebben a fázisban már lassan, egyesével visszakerülhetnek az Atkins diéta heti étrend ajánlásai mellé a bűnös szénhidrátok is. Ez az a fázis, amikor a szervezet elveszti a ketózis nyújtotta védelmet, és felkészül az élethosszi testsúly fenntartásra. A napi legalább 8 pohár víz elfogyasztása továbbra is ajánlott.

 

Mihelyst a diétázó elérte a kitűzött testsúlyt, meg lehet emelni a szénhidrát fogyasztást további 10 grammal, hogy kiderüljön, emellett is biztonsággal fenntartható-e a testsúly. Ha valaki ismét elkezd hízni, ajánlott a szénhidrát bevitelt heti 10 grammonként (nettó) újra csökkenteni, hogy kiderüljön, hol van a határ.

Utolsó fázis: élethosszi fenntartás:

Ennek a fázisnak a lényege, hogy az Atkins diéta heti étrend alkalmazásával az előző fázisban felvett táplálkozási szokások megmaradjanak, és az emberek térjenek vissza a diéta előtti étkezésükhöz és testsúlyukhoz. A teljes kiőrlésű, feldolgozatlan élelmiszerek ajánlottak, és az, hogy térj vissza egy előző fázishoz, ha megint súlyt szedsz fel.

Tudományos kutatások az Atkins diéta mögött:

Több tudós és táplálkozási szakértő is kritizálta az alacsony szénhidrát tartalmú diétákat, vagy kimondottan az Atkins diétát. Némelyek a kutatási eredményeket hiányolták, némelyek veszélyesnek titulálták, némelyek pedig azt mondták károsítja a szívet. 2000 környékén kezdték behatóan klinikai kísérletekben vizsgálni a diéta rövid és hosszabb távú hatásait, némely tanulmányok akár 2 vagy 20 éves időszakon át. A következőkre jutottak: